***       Водещите вечерни новини       на 26 февруари 

...
   ***   
   Водещите вечерни новини   
   на 26 февруари 
Коментари Харесай

Водещите новини! ДАНС наложи забрана за влизане в страната на двама руски шпиони. Денков: България не е спирала да помага на Украйна


   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 26 февруари   

 

Действията на чиновници от столичното Девето районно управление (на МВР) почнали директно след постъпил сигнал за отглеждани пойни птици от дивата фауна, предпазени от Закона за биологичното многообразие. 

Незабавно образуваният екип, в наличието на еколог орнитолог към Българска академия на науките, направил претършуване на жилище в ж.к. „ Филиповци “. 

В рамките на оперативните дейности са открити общо 54 птици от разнообразни предпазени типове - 27 от типа кадънка (щиглец), 13 от типа зеленика, 7 елшова  скатия, 5 нормално конопарче, кос и една чинка. Установено е, че всички те били затворени в дребни кафези и отглеждани в несъответствуващи условия, застрашаващи живота им. Иззети са също голям брой кафези и мрежи за ловене на диви птици. 

***

Това е направено със заповед на ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) от през днешния ден. 

Тя се отнася за съветските жители Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 година в Калининград, Руска Федерация и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 година в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация. 

За тях е наложена насилствена административна мярка " възбрана за влизане и престояване на територията на държавите-членки на Европейския съюз " за период от 5 години, защото за двете лица има данни, че работят срещу сигурността на страната.

Установен е интервалът, в който двете лица са обитавали на територията на Република България, представяйки се за българските жители Денис Рашков и Диана Рашкова, употребявайки персонални документи с посочените самоличности.

***

Руските шпиони, открити у нас от ДАНС, са претърпели обилни образни промени.

39-годишният Владимир Николаевич Горочкин и 37-годишната му брачна половинка Татяна Анатолиевна Горочкина са обитавали у нас под непозната идентичност като Денис Рашков и Диана Рашкова.

Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина са работили като разузнавачи-нелегали, участници в интервенция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация.

Основната цел на наличието им у нас е била да се снабдят с български документи за идентичност и да основат биография с новата си подправена идентичност.

Днес на двамата беше наложена насилствена административна мярка „ възбрана за влизане и престояване на територията на страните членки на Европейския съюз " за период от 5 години, защото за двете лица има данни, че работят срещу сигурността на страната.

***

„ За тези 10 години обстановката в Крим и района се е трансформирала доста. Благодарение на нашите бойци и съдействие с сътрудниците, съумяваме да връщаме сигурността в Черно море и имаме вяра, че ще пристигна време, когато ще освободим нашите хора. 

С господин Денков обсъдихме доста въпроси за потребностите на нашите бойци, за нашите цели, за последващите стъпки. 

Украйна цени доста всяка демонстрация на поддръжка за нашата защита “. 

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски след среща с българския министър председател акад. Николай Денков.

***

„ За България интернационалното право е свещено. Това значи, че не можем да приемем, без значение дали де юре или де факто, границите да се трансформират с груба военна мощ “. 

Това заявление направи министър-председателят Николай Денков на конференция на Международната платформа за освобождение на арестувани цивилни жители от Руската федерация.

„ България осъжда агресора, нарушаванията на интернационалното право, зверствата и закононарушенията против човечеството “, съобщи акад. Денков и акцентира неотклонното разбиране на българското държавно управление и народ, че законът пази интернационално приетите граници от насилници.

***

„ Тази жестока война, която в този момент се води против Украйна, беше подбудена от реваншизма на Русия тъкмо когато тя почувства, че светът може да си затвори очите за такива закононарушения ", съобщи Зеленски във видеообръщение.

Днес Украйна означи десетгодишнината от протест в кримската столица Симферопол против подкрепеното от Русия придвижване, което проправи пътя за анексирането, което интернационалната общественост осъди като нелегално.

***

През 2023 година 11 страни-членове на НАТО са изпълнили общоприетата цел за разноски за защита в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт. Полша е преди всичко - с 3,9%. През 2014 тя е отделяла едвам 1,88% от своя Брутният вътрешен продукт за защита. 

На второ място се подреждат Съединени американски щати - с 3,49%, което съставлява лек спад спрямо разноските им през 2014 - тогава те са били 3,72%.

През 2023 останалите членове на НАТО не са постигнали задачата. Сред тях е и България, която през предходната година е отделила 1,84% от своя Брутният вътрешен продукт за защита - през 2014 са били 1,31%.

***

Страната на „ свободата “…

По разпореждане на президента Владимир Путин полицията в Москва е задържала група от няколко дами, които са изразили наоколо до Кремъл недоволството си от войната в Украйна, оповестиха опозиционни издания в Русия.

Жените, чиито съпрузи са били мобилизирани на фронта в Украйна, са се събирали всяка седмица пред Паметника на незнайния боец на алегоричен митинг, където изказвали несъгласието си от войната и репресивните ограничения, ориентирани против всеки, който не утвърждава съветската инвазия.

В събота управляващите в Москва задържаха към 20-ина души, които стачкуваха против войната в Украйна в навечерието на втората годишнина от съветската инвазия в прилежащата страна.

***

Путин подписа декрет за включването в съветския Южен боен окръг на самопровъзгласилите се като част от Русия на територията на Украйна Донецка и Луганска национална република, както и още два украински района - Запорожка и Херсонска област, съобщи ТАСС. Агенцията разясни, че документът е оповестен в формалния уебсайт за юридическа информация.

***

Безспорно Доган е огромният водач, до момента в който е жив и здрав той ще бъде отпред на Движение за права и свободи. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус " журналистът Илхан Андай.

„ Делян Пеевски, допускам, че се чува всеки ден с Доган. Доган стикова с него най-важното, като част от втората позиция ", добави той.

***

Пореден ден без диря от изчезналата 17-годишна Ивана от Дупница. Момичето към този момент е оповестено и за общонационално търсене. Над 150 служители на реда, жандармеристи и доброволци, както и следови кучета вземат участие в акцията. Появиха се и спорни разкази за това дали е била унизена от свои съученици.

Вчера майката на изчезналото момиче показа, че Ивана ѝ звъняла от различен телефон, само че не са съумели да беседват.

***

Класът на изчезналата Ивана от Дупница се е държал надменно и неприятно с нея. Това съобщи пред Българска национална телевизия Вероника Кирилова - позната на Ивана, която е учила в същото учебно заведение. Доброволци и през днешния ден се събират, с цел да продължат издирването на 17-годишното момиче, което изчезна преди пет дни.

„ Тя е извънредно положително момиче, наивна и всички се възползваха от нейната добрина, качваха ѝ се на главата. Тя е по-притеснителна. Познавам я, контактувала съм с нея, това не е човек с проблеми ", сподели Вероника.

***

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР